Cykl kształcenia w trybie
- dziennym
- stacjonarnym
- zaocznym
Czas trwania nauki
- 2 lata
Opis stanowiska
Handlowiec stosuje różne formy i techniki sprzedaży, w zależności od szczebla obrotu towarowego (sprzedaż producenta, hurt lub detal), rodzaju towaru, rynku oraz oczekiwań klienta. Do obowiązków technika handlowca należy dokumentowanie zakupów i sprzedaży, prowadzenie rozliczeń handlowych, załatwianie reklamacji, a także analizowanie stanu zapasów towarowych.
Technik handlowiec samodzielnie lub współpracując z innymi komórkami organizacyjnymi przedsiębiorstwa, może prowadzić również inne działania, np. w zakresie analizy rynku, marketingu, kalkulacji cen, analizy kosztów handlowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1. organizowania prac w zakresie przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży;
2. wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży;
3. prowadzenia działań reklamowych i marketingowych;
4. organizowania i prowadzenia działalności handlowej;
5. zarządzania działalnością handlową przedsiębiorstwa.
Przedmioty realizowane w szkole
- bezpieczeństwo i higiena pracy w handlu
- podstawy towaroznawstwa
- organizacja sprzedaży towarów
- sprzedaż towarów
- język obcy zawodowy w handlu
- marketing w handlu
Zdobyte kwalifikacje
- Prowadzenie sprzedaży
- Prowadzenie działalności handlowej
Absolwent kierunku może uzyskać zatrudnienie na stanowiskach: Merchandiser; referent/asystent ds. zaopatrzenia, referent/asystent ds. sprzedaży, referent/asystent ds. obsługi klienta; kupiec; akwizytor; specjalista ds. zaopatrzenia; specjalista ds. sprzedaży; Specjalista ds. obsługi klienta; zastępca kierownika działu handlowego; kierownik działu handlowego.