Cykl kształcenia w trybie:
- dziennym
Czas trwania nauki:
- 5 lat dla absolwentów szkół podstawowych
- 4 lata dla absolwentów gimnazjum
Opis stanowiska:
- Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; planowania i realizacji usług gastronomicznych; przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem; planowania i oceny jadłospisów. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
- Miejscem pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są zakłady gastronomiczne typu zamkniętego i otwartego. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Przedmioty realizowane w szkole:
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Działalność gospodarcza w gastronomii
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Język obcy w gastronomii
- Zasady żywienia
- Organizacja produkcji gastronomicznej
- Usługi gastronomiczne
Zdobyte kwalifikacje:
- Sporządzanie potraw i napojów
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych