Cykl kształcenia w trybie:
- dziennym
Czas trwania nauki:
- 5 lat dla absolwentów szkół podstawowych
- 4 lata dla absolwentów gimnazjum
Opis stanowiska:
- Technik hotelarstwa planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie. Przyjmuje rezerwację usług, ustala zakres zamówionych usług, sposób ich świadczenia oraz formę zapłaty. Przyjmuje gości w obiekcie, kompleks owo ich obsługuje w trakcie pobytu, wykwaterowuje z obiektu, rozlicza koszty pobytu gości oraz przyjmuje należność. Organizuje i oferuje usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1. prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
2. rezerwowania usług hotelarskich;
3. wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
4. przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
5. przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
6. przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Przedmioty realizowane w szkole:
- Podstawy hotelarstwa
- Działalność recepcji
- Organizacja pracy służby pięter
- Obsługa konsumenta
- Usługi dodatkowe w hotelarstwie
- Marketing usług hotelarskich
- Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
- Język obcy zawodowy
Kwalifikacje zawodowe:
- Planowanie i realizacja usług w recepcji
- Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie