technik hotelarstwa

Cykl kształcenia w trybie:

  • dziennym

Czas trwania nauki:

  • 5 lat dla absolwentów szkół podstawowych
  • 4 lata dla absolwentów gimnazjum

Opis stanowiska:

  • Technik hotelarstwa planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie. Przyjmuje rezerwację usług, ustala zakres zamówionych usług, sposób ich świadczenia oraz formę zapłaty. Przyjmuje gości w obiekcie, kompleks owo ich obsługuje w trakcie pobytu, wykwaterowuje z obiektu, rozlicza koszty pobytu gości oraz przyjmuje należność. Organizuje i oferuje usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1. prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;

2. rezerwowania usług hotelarskich;

3. wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;

4. przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;

5. przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

6. przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

Przedmioty realizowane w szkole:

  • Podstawy hotelarstwa
  • Działalność recepcji
  • Organizacja pracy służby pięter
  • Obsługa konsumenta
  • Usługi dodatkowe w hotelarstwie
  • Marketing usług hotelarskich
  • Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • Język obcy zawodowy

Kwalifikacje zawodowe:

  • Planowanie i realizacja usług w recepcji
  • Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie