Cykl kształcenia w trybie:
- dziennym
Czas trwania nauki:
- 3 lata
Opis stanowiska:
- Kucharz – dobiera właściwe produkty spożywcze, które odpowiednio łączy, a następnie serwuje w postaci gotowych potraw, deserów, napoi itp. Kucharz odpowiada również za właściwe przechowywanie przygotowanych potraw.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości produktów;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
Przedmioty realizowane w szkole:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy żywienia i gastronomii
- Przyjmowanie i magazynowanie żywności
- Przygotowanie dań
- Wydawanie dań
- Język obcy zawodowy
Zdobyte kwalifikacje zawodowe:
- Sporządzanie potraw i napojów
Możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.