technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia w trybie:

  • dziennym
  • stacjonarnym
  • zaocznym  

Czas trwania nauki:

  • 2 lata

Opis stanowiska:

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;  sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; planowania i realizacji usług gastronomicznych; przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem; planuje i ocenia jadłospisy

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Przedmioty realizowane w szkole:

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii.
  • Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych.
  • Podstawy gastronomii.
  • Technologia gastronomiczna.
  • Zasady żywienia człowieka.
  • Język obcy w gastronomii.

Zdobyte kwalifikacje:

  • Sporządzanie potraw i napojów
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent kierunku może uzyskać zatrudnienie jako szef kuchni, manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, organizator imprez okolicznościowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, pracownik firm cateringowych. Ponadto zatrudnienie możne znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.