Cykl kształcenia w trybie
- dziennym
- stacjonarnym
- zaocznym
Czas trwania nauki
- 2 lata
Opis stanowiska
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; planowania i realizacji usług gastronomicznych; przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem; planuje i ocenia jadłospisy
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Przedmioty realizowane w szkole
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii.
- Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych.
- Podstawy gastronomii.
- Technologia gastronomiczna.
- Zasady żywienia człowieka.
- Język obcy w gastronomii.
Zdobyte kwalifikacje
- Sporządzanie potraw i napojów
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent kierunku może uzyskać zatrudnienie jako szef kuchni, manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, organizator imprez okolicznościowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, pracownik firm cateringowych. Ponadto zatrudnienie możne znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.