Kurs zawodowy – Kucharz

OGÓLNY OPIS  ZAWODU

Sporządza różne asortymenty potraw, ciast, napojów i deserów planuje posiłki.

Miejsce pracy kucharza:

hotele, restauracje i inne publiczne miejsca żywienia
placówki żywienia zamkniętego / stołówki, szpitale, sanatoria, domy dziecka itp. /
punkty żywienia na statkach, w pociągach
domy prywatne, agencje świadczące usługi gastronomiczne

Absolwent kursu będzie umieć:

  1. Rozróżniać i charakteryzować surowce do produkcji gastronomicznej.
  2. Oceniać jakość surowców i półproduktów oraz ich przydatność kulinarną
  3. Dokonać obróbki wstępnej surowców
  4. Stosować elementy obróbki termicznej produktów
  5. Dobierać i stosować właściwe metody i techniki sporządzania potraw i napojów.
  6. Przygotować i gotować dania zasadnicze, dodatki, przekąski
  7. Dobierać i przygotować szkło i naczynia do podawania określonych potraw i napojów.
  8. Zabezpieczyć i przygotować bieliznę stołową .
  9. Rozróżniać napoje i potrawy kuchni polskiej i innych narodów
  10. Charakteryzować napoje zimne i gorące i znać ich składniki.
  11. Zestawiać potrawy i posiłki.
  12. Określać zasady sporządzania karty potraw i napojów w zależności od rodzaju zakładu gastrono­micznego lub przyjęcia okolicznościowego.
  13. Informować konsumenta o wartości odżywczej i energetycznej potraw.
  14. Utrzymywać bieżący porządek na stanowiskach pracy
  15. Przestrzegać zasad bhp oraz przepisów z zakresu minimum sanitarnego obowiązujących w pla­cówkach gastronomicznych.

Kurs kucharski – sposób na podwyższenie kompetencji

Gastronomia to jeden z najszybciej rozwijających się sektorów gospodarki, dlatego kucharze nie mają problemów ze znalezieniem pracy w zawodzie. Aby podjąć pracę w tej branży, warto skorzystać z kursu dla kucharzy organizowanego przez zakład doskonalenia zawodowego. Wszystkie zajęcia w ramach kursu odbywają się w Płocku. Szkolenie umożliwia pozyskanie cennej wiedzy i zdobycie atrakcyjnej posady.

Absolwenci kursu znajdują zatrudnienie w hotelach, restauracjach, a także w innych miejscach jak np. szpitale, czy kuchnie w dużych zakładach pracy. Szkolenie obejmuje nie tylko wiedzę teoretyczną, ale także zastosowanie teorii w praktyce.

Czego można nauczyć się podczas kursu dla kucharzy?

W ramach naszego szkolenia kandydaci na kucharzy poznają różnorodne metody przygotowywania potraw. Przekazywana wiedza pozwala przygotować pyszne posiłki, które ładnie prezentują się na talerzu. Kursanci zdobywają też wiedzę na temat dekorowania potraw, zasad stosowania przypraw czy technik krojenia.

Oprócz tradycyjnych metod obróbki żywności omawiane są także nowoczesne trendy w żywieniu, takie jak choćby kuchnia wegetariańska czy gotowanie beztłuszczowe. Każdy absolwent kursu potrafi sprawnie i samodzielnie przygotować różnego rodzaju przystawki, zupy, dania główne i desery.

Szkolenie kucharskie umożliwia zapoznanie się z najważniejszymi potrawami typowymi dla kuchni polskiej i wybranych kuchni zagranicznych, na przykład francuskiej czy włoskiej. Każdy absolwent kursu potrafi też przygotowywać własne przepisy kulinarne.

Szkolenie dla kucharzy umożliwia zostanie specjalistą wysokiej klasy

Nasz kurs nie opiera się jedynie na nauce nowych przepisów czy technik kucharskich. Uczymy także innych kompetencji przydatnych w zawodzie kucharza i pożądanych na rynku pracy. Dzięki szkoleniu kursanci poznają zasady czuwania nad bezpieczeństwem i higieną pracy w kuchni.

Kursanci poznają również sposoby kontroli jakości i świeżości stosowanych produktów, a także podstawowe zasady z zakresu dietetyki. Ćwiczone są również inne umiejętności ważne w branży gastronomicznej, takie jak zdolność do pracy pod presją czasu, odporność na stres lub organizowanie pracy pomocników kuchennych.

Ponadto absolwenci kursu znają zasady sporządzania karty potraw i potrafią przygotować menu atrakcyjne dla klienta restauracji. Kurs uczy też, w jaki sposób zaprezentować swoje umiejętności i przekonać do siebie pracodawcę, dzięki czemu ułatwia znalezienie ciekawej i dobrze płatnej pracy.