OGÓLNY OPIS ZAWODU
sporządza różne asortymenty potraw, ciast, napojów i deserów
planuje posiłki
Miejsce pracy kucharza:
hotele, restauracje i inne publiczne miejsca żywienia
placówki żywienia zamkniętego / stołówki, szpitale, sanatoria, domy dziecka itp. /
punkty żywienia na statkach, w pociągach
domy prywatne, agencje świadczące usługi gastronomiczne
Absolwent kursu będzie umieć:
- Rozróżniać i charakteryzować surowce do produkcji gastronomicznej.
- Oceniać jakość surowców i półproduktów oraz ich przydatność kulinarną
- Dokonać obróbki wstępnej surowców
- Stosować elementy obróbki termicznej produktów
- Dobierać i stosować właściwe metody i techniki sporządzania potraw i napojów.
- Przygotować i gotować dania zasadnicze, dodatki, przekąski
- Dobierać i przygotować szkło i naczynia do podawania określonych potraw i napojów.
- Zabezpieczyć i przygotować bieliznę stołową .
- Rozróżniać napoje i potrawy kuchni polskiej i innych narodów
- Charakteryzować napoje zimne i gorące i znać ich składniki.
- Zestawiać potrawy i posiłki.
- Określać zasady sporządzania karty potraw i napojów w zależności od rodzaju zakładu gastronomicznego lub przyjęcia okolicznościowego.
- Informować konsumenta o wartości odżywczej i energetycznej potraw.
- Utrzymywać bieżący porządek na stanowiskach pracy
- Przestrzegać zasad bhp oraz przepisów z zakresu minimum sanitarnego obowiązujących w placówkach gastronomicznych.