Kucharz

Termin rozpoczęcia: 

OGÓLNY OPIS  ZAWODU

-              sporządza różne asortymenty potraw, ciast, napojów i deserów
-              planuje posiłki
      Miejsce pracy kucharza:
-              hotele, restauracje i inne publiczne miejsca żywienia
-              placówki żywienia zamkniętego / stołówki, szpitale, sanatoria, domy dziecka itp. /
-              punkty żywienia na statkach, w pociągach
-              domy prywatne, agencje świadczące usługi gastronomiczne

Absolwent kursu będzie umieć:

  1. Rozróżniać i charakteryzować surowce do produkcji gastronomicznej.
  2. Oceniać jakość surowców i półproduktów oraz ich przydatność kulinarną
  3. Dokonać obróbki wstępnej surowców
  4. Stosować elementy obróbki termicznej produktów
  5. Dobierać i stosować właściwe metody i techniki sporządzania potraw i napojów.
  6. Przygotować i gotować dania zasadnicze, dodatki, przekąski
  7. Dobierać i przygotować szkło i naczynia do podawania określonych potraw i napojów.
  8. Zabezpieczyć i przygotować bieliznę stołową .
  9. Rozróżniać napoje i potrawy kuchni polskiej i innych narodów
  10. Charakteryzować napoje zimne i gorące i znać ich składniki.
  11. Zestawiać potrawy i posiłki.
  12. Określać zasady sporządzania karty potraw i napojów w zależności od rodzaju zakładu gastrono­micznego lub przyjęcia okolicznościowego.
  13. Informować konsumenta o wartości odżywczej i energetycznej potraw.
  14. Utrzymywać bieżący porządek na stanowiskach pracy
  15. Przestrzegać zasad bhp oraz przepisów z zakresu minimum sanitarnego obowiązujących w pla­cówkach gastronomicznych.                 



 

 


Projekt i wykonanie: Hedea.pl